Mám 52 rokov a obidve kolená s totálnou endoprotézou, zaujíma ma názor lekárov na športovanie v tomto stave, konkrétne ide o bežecké rekreačné lyžovanie
zdravim kolega
ja mam tiez 52 rokov / v aprili uz 53 / ako byvaly sportovec mam jedno koleno totalne znicene /1 x operacia artrosk. pred 3 rokmi /
pri poslednej kontrole mi ortoped povedal ze som kandidat na endoprotezu
doteraz dost vela lyzujem aj ked pri jednom zlom dupnuti mam bolesti cely den ale nechcem sa toho vzdat
uz 30 rokov som bez predneho krizneho vazu a to sposobilo ze koleno je absolutne bez chrupavky a teda takmer nanic
nie som lekar,preto vas mozno moja odpoved nebude zaujimat ale myslim ze ak chcete sportovat, tak do toho...
ved na to ta proteza je ,ci nie ?
ak sa vam chce,mozme pokecat castejsie,rad by som poznal vase skusenosti s rehabilitaciou po...
zdravím,
až teraz som si všimol reakciu na môj príspevok, vďaka za užitočné slová. Som ochotný zdieľať svoje skúsenosti s endoprotézami, ktoré mám na oboch kolenách a čo sa týka športu, som veľmi zvedavý na názor lekárov, lebo aj bežecké lyžovanie predstavuje pre moje kolená obrovské riziko, nehovoriac o iných športoch, ktoré som vyskúšal s endoprotézami. Zdá sa mi totiž,že lekári sa k tejto téme stavajú veľmi alibisticky a parciálne, nakoniec nielen k endoprotézam a zaradeniu sa pacienta s nimi do normálneho života. Na otázky podobného typu, ako som položil v minulom príspevku mi ešte žiadny lekár neodpovedal. Vďaka za povzbudivé slová a držím palce aj ja.
Revmacentrum® | Basic member | Brno
1230 odpovedí
11 Páči sa mi to
Zdravím,
zásada je - totální endoprotéza je určena na normální bezbolestnou chůzi. Zejména umělá kloubní protéza kolenního kloubu má omezenou životnost a přežití endoprotézy je dáno způsobem zacházení s umělým kloubem. Jinými slovy čím více umělý kloub budete namáhat, tím dříve dojde k uvolnění implantátu z kosti. Při pádech rovněž hrozí zlomeniny v okolí endoprotézy, tzv. periprotetické zlomeniny. Dá se to zase operovat, ale další život to jistě významně poznamená. Zvažte tedy jak s umělým kloubem budete po úspěšně provedené operaci zacházet. Nic víc, nic míň.
prim. Moster, Revmacentrum, Brno
Vďaka
za, síce nie optimistickú, ale vecnú a pravdivú odpoveď, ktorú som trochu aj očakával, moje informácie sú rovnaké, ale tému som otvoril hlavne vzhľadom na iných potenciálnych nositeľov endoprotéz, aj s maličkou nádejou, že nové trendy umožnia predsa len väčšiu možnosť pohybu aj so športom, ktorý mi teraz veľmi chýba. Uvedomil som si riziko priamo na bežkách a z normálnych športov zostáva už len plávanie. Vývoj síce pokračuje aj v ortopédii, verím, že sa objavia stabilnejšie materiály na aplikáciu endoprotéz. Vynára sa tu totiž problém nadváhy ako faktoru preťaženia kĺbov bez dostatočného pohybu a tým aj zníženia životnosti endoprotézy. Tento začarovaný kruh sa teoreticky ľahko rieši dietami a podobne, ale prakticky to znamená ďalší faktor záťaže pre aj tak ťažko skúšaného človeka, hlavne pre jeho psychiku.
Zdravím, rozumný názor. Vývoj v implantátech je především ve snížení otěru mezi komponetami aloplastiky, v biomechanice pohybu implantátů a v přesnosti operační techniky. V ukotvení implantátu do kosti, což je limitujícím momentem pro sportovní pohyb se zatím nedá nic jiného udělat, než shora uvedená omezení. prim. Moster, Revmacentrum
este kratko k sportovaniu
v nedelu som sa vratil z 3 -oj dnovej lyzovacky na rohacoch,
okrem toho ze bolo super,som strasne rad ze som to zvladol bez bolesti ci uz v priebehu lyzovania ale hlavne po .
kedze lyze su moja srdcovka,v priebehu celeho roka sa snazim prevadzat aspon 2-3 x do tyzdna cviky na posilnenie kolena a okolia.
okrem toho uzivam vselijake artrovity a podobne chemie,aj ked neviem ci v tomto pripade nejde len a placebo efekt
Prihláste sa k odberu noviniek k zákroku Koleno - totálna endoprotéza. Odoberajte najnovšie diskusie, skúsenosti pacientov a fotky pred-po. Odber môžete kedykoľvek zrušiť.