Laserová operácia a tenká rohovka

Laserová operácia a tenká rohovka

kikostevo
kikostevo  |  Visitor  |  Kosice
  • 1 odpovedí
1. Otázka: Okuliare nosím od 13-14 rokov, kedy mi zistili dioptriu -0,5 na oboch očiach. Teraz mám 31 a dioptrie sa mi počas tohto obdobia zhoršili na -1,75. Zaujímalo by ma, či to zhoršovanie zraku má za následok nejaká vrodená chyba, u ktorej je predpoklad stúpajúcej tendencie, alebo to mohlo spôsobiť aj to, že cca 8-9 rokov som okuliare nepoužíval (komplex menejcennosti v puberte..). Podotýkam, že za posledné 3-4 roky (okuliare, už nosím pravidelne) sa mi zrak nezhoršil vôbec. Možno v tomto prípade hovoriť o stabilizovanej krátkozrakosti?

2. Otázka: Mám záujem o laserovú operáciu. Na vyšetrení mi však diagnostikovali tenkú rohovku (480um). Bol som informovaný o možných rizikách. Teda, že pri samotnej korekcii excimerom vlastne dochádza k "obrusovaniu" rohovky, čiže v mojom prípade tenká rohovka bude po zákroku ešte tenšia. Tým pádom sa oslabuje jej pevnosť a po určitom čase môže dôjsť k jej vyklenutiu, teda vzniku keratokonusu a s tým súvisiacimi poruchami videnia. No aj napriek tomu, som bol vyhodnotený ako pacient vhodný na zákrok. Aj keď sa snažím veriť a dôverovať, mám určité obavy a preto som sa rozhodol napísať do tejto diskusie. Rád by som privítal názory iných odborníkov, ktorí majú s podobným prípadom skúsenosti, resp. ktorí sa danou problematikou zaoberajú. Je veľké riziko podstúpiť v mojej situácií takúto operáciu? Možno po korekcii excimerom absolvovať po nejakom čase zákrok na spevnenie rohovky - crosslinking? Aké sú riziká? Možno v mojom prípade korigovať dioptrickú chybu na 100%? Je vysoká pravdepodobnosť návratu dioptrie?

3. Otázka: Aký typ, resp. metóda operácie je vhodná v mojom prípade? Niekde som sa dočítal, že Epi-LASEK. Táto je vraj najštrnejšia, čo sa týka rohovky a zvlášť sa odporúča u pacientov s tenkou rohovkou. Je to tak? Ako dlho trvá rekonvalenscencia po zákroku? Je možné, že oči sa mi budú "dolaďovať" aj niekoľko mesiacov? Je nutné po operácií nosiť pol roka špeciálne ochranné okuliare?
yaki  |  Visitor  |  Zilina
  • 1 odpovedí
Ahoj, prosím ťa ja mám taký istý problém ako ty... ak by ti niekto odpísal prosím ťa prepošli mi to na e-mail... chcem ísť na zákrok neolasik HD, len neviem či budem môcť keď mám úzku rohovku... :( Ďakujem moooc.
môj e-mail: adrianna.matusova@gmail.com
kikostevo
kikostevo  |  Visitor  |  Kosice
  • 1 odpovedí
Ak máš tenkú rohovku, priemer je okolo 550um, teda máš menej, čiže ju máš podpriemernú, tak pravdepodobne Neolasik HD nie je vhdoná metóda na túto korekciu. Okrem toho dosť záleží od toho, akú veľkú dipotriu potrebuješ skorigovať. Ja som len laik, veľa vecí som sa len dočítal napr. na nete, takže nie som príliš fundovaný ti radiť, ale pravdepodobne to isté ti povie lekár na predoperačnom vyšetrení a s najväčšou pravdepodobnsoťou ti túto metódu vyhovorí. Robí sa totiž v dvoch fázach, najprv ti spravia na rohovke ochrannú lamelu femtosekundovým laserom, no a práve na to je potrebné mať rohovku hrubšiu a v druhej fáze ti spravia samotnú korekciu dioptrickej chyby excimerovým laserom. Pre podobné prípady sú vraj najvhodnejšie klasické metódy typu Epi-Lasek a Epi-Lasik. No s nikým fundovaným som o tom nehovoril, takže to nemôžem potvrdiť. Práve preto som sa obrátil na túto diskusiu. No zatiaľ bez reakcie...
Vodnár  |  Visitor  |  Banska Bystrica
  • 1 odpovedí
Dobrý deň😊Mám tenkú rohovku, astigmatizmus.1x ma laserom operovali, keď som mala 18, teraz mám 42.Chcem si to zopakovať, lebo horšie vidím. Je to možné, ďakujem.

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí