Krátkozrakosť a častá zmena dioptrií

Krátkozrakosť a častá zmena dioptrií

crw
crw  |  Visitor  |  Bratislava
Dobry den,
vcera som navstivil prezentaciu laserovych operacii jednej spolocnosti a pytal som sa na jednu otazku. No rad by som vedel aj iny nazor, kedze odpoved sa mi moc nepozdavala.

Mam 26 rokov, od cca 8-10 rokov trpim kratkozrakostou (nevidim do dialky). Na ociach mam dioptrie -1,5 a -2,25. Okrem toho mam na na ociach cylinder -1,75 a na druhom len nejaky maly.

Na prezentacii bolo povedane,ze kratkozrakost sa vyborne odstranuje pretoze sa dioptria nemeni (na rozdiel od dalekozrakosti). Ja ale za tie roky, co nosim okuliare (cca 15-20 rokov) som musel menit dioptrie. Cca kazde 2-4 roky sa mi zvysuju dioptire o cca 0,25-0,5. Prezentujuci lekar mi ale povedal, ze to neznamena, ze mam stale inu dioptricku vadu ale len ze si oci zvyknu a potrebuju zase zvysit dioptriu okuliarov/sosoviek. Vysvetloval mi, ze vlastne sa to len postupne dorovnava kym si oko zvyka. Je prosim Vas toto tvrdenie pravdive? Pretoze v opacnom pripade by to znamenalo, ze laserovou operaciou by som nasiel riesenie len na 2-4 roky a musel by som ist na operaciu znova.

Dakujem
MUDr. Adriana Smorádková  |  Basic member  |  Oftalmológia  |  Bratislava
  • 13 odpovedí
Dobrý deň.
Krátkozrakosť sa odstraňuje tým, že laserom odstránime časť tkaniva a tým skrátime predozadnú dĺžku oka. Dioptrie pri krátkozrakosti počas života pribúdajú a to preto, že sa predlžuje predozadná dĺžka oka. Ustálenie a zastavenie rastu oka do dĺžky nastáva niekedy v čase medzi 25-30 rokov. Ak podstúpite v tomto období laserovú operáciu, je možné, že vám časom ešte oko narastie a bude treba dolaserovať malú dioptriu. Ale práve preto boli vyvinuté techniky, ktoré sa nazývajú podpovrchové a používajú femtosekundový laser na vytvorenie rohovkovej lamely. Následne sa lamela odklopí, prebehne práca excimerového laseru, ktorý odstráni dioptrie a lamela sa priklopí. Ak v budúcnosti pribudnú dioptrie, tak je možné ich dolaserovať- zákrok je opakovateľný. To znamená, že operáciu môžu podstúpiť aj mladší jedinci a pri pribudnutí dioptrií, vieme dolaserovať pribudnuté dioptrie. Zákrok s použitím femtosekundového laseru je iný ako zákroky povrchové (PRK, LASEK), kde sa dolaserovanie neodporúča. Okrem iného je zákrok s použitím femtolaseru a aj hojenie po operácií bezbolestné a na druhý deň môžete ísť do práce. Ak máte viac otázok, pozrite si našu stránku XXXXXXXXXXXXXXX a napíšte nám. S pozdravom MUDr. Smorádková, NeoVízia, očná klinika
Mariazet  |  Visitor
  • 1 odpovedí
Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať, trpím myopiou a za posledný rok a pol sa mi zhoršili dioprie o viac ako jednu a teraz mám - 2, pritom mám už 23 a problémy so zrakom mám posledných 5 rokov. Moja doktorka mi odporúčala nosiť na doma okluliare so starými dioptriami aby si oko nezvyklo ale niektorí doktori tvrdia opak a práveže to môže spôsobiť, že oko bude pokračovať v raste.
Chcela by som počuť Váš názor?
Ďakujem

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí