Liečba tupozrakosti a škúlenia

Liečba tupozrakosti a škúlenia

reuska1  |  Visitor  |  Banska Bystrica
dobry den,!
asi pred 4 mesiacmi som si vsimla,ze mojmu 4 rocnemu synovi zacalo zabiehat lave ocko smerom k nosteku,ked sa na nieco zapozera. na vysetreni sme boli az pred tyzdnom a pani doktorka nam povedala,ze ma to lave ocko tupozrake a predpisala nam okuliare. dala mu dioptrie len na to lave ocko(1,5) a v novembri mame ist na kontrolu. chcela by som sa vas opytat,ci je tento postup spravny?
mozme nieco urobit aj doma,aby sa mu to nejako upravilo?alebo staci len nosit tie okuliare a to skulenie sa casom upravi?
misko  |  Visitor  |  Bratislava
  • 1 odpovedí
na lave oko skulim a som tupozraky a mam ist na opraciu ako bude prebiehat operacia?
MUDr. Adriana Smorádková  |  Basic member  |  Oftalmológia  |  Bratislava
  • 13 odpovedí
Dobrý deň,
nepíšete vek, dioptrie a typ operácie.
V prípade škúlenia je vhodné predtým riešiť dioptriu v oku, buď operačne alebo v okuliaroch. S pozdravom MUDr. Smorádková Očná klinika NeoVízia
Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ  |  Visitor
  • 10 odpovedí
Na základe práva na výmaz sme tento príspevok odstránili.
Lus  |  Visitor  |  Bratislava
  • 3 odpovedí
Dobrý deň,
som rada, že existuje takéto fórum a aj diskusia. Mám 23 rokov,ako malej mi zistili tupozrakosť ľavého oka, ktorú mam vrodenú, po ocinovi. Keďže tuto funkčnú poruchu mám sprevádzanú aj škúlením daného oka dovnútra, je to pre mňa utrpenie. Ako malá som spočiatku nosila okulzor, okuliare kde som mala každu dioptriu inú,niejaku ciernu sosovku, poviem vám že to nebolo vobec jednoduché a deti sa mi v škole smiali tak som to nosiť prestala. Pred dvomi rokmi som bola na vyšetrení oči a dala som si nanovo predpísať okuliare,tupozrakost sa vyliecit neda ale na skulenie som sa nepytala. Na lave oko nevidim ostro ale iba obrysy, citat fakt nevidim, a ked pozeram v podstate nevidim ani do tvare ineho cloveka danym okom. Nakolko presne neviem ale v zazname od oftalmologa mam nejake 5/50 a 5 asi dioptrie. Moja otazka znie ci sa da vobec aspon to skulenie nejako podstatne operativne skorigovat, kedze odmala pocuvam o tom ze sa s tym neda nic robit. Zvykla som si na to, ale tak stale dufam ze sa veda nejak posunie a pomoze to ludom co maju tuto ocnu vadu.

Odpoveď na Lus

refusetofail  |  Visitor  |  Kosice
  • 2 odpovedí
Dobry den,

Od ranneho detstva mam problem so skulenim praveho oka. Som dalekozraky
aj tupozraky , prioritne sa pozeram cez lave oko.
Bolo mi povedane ,ze sa s tym uz neda nic robit, ale nedavno som sa
docital o istej pani menom Susan Barry, ktorej sa podarilo odstranit
tuto vadu a obnovit spravne fungovanie oci.
Hovorila, ze istymi cvikmi (v anglictine ten proces nazvala "Vision
Therapy") sa da vyrazne zlepsit zrak touto vadou postihnuteho cloveka.

Chcem sa teda opytat, aky je Vas nazor na tuto vec, resp. ci na Slovensku nieco podobne funguje.
Ak ano, mam vazny zaujem sa na tuto nelahku cestu vydat a budem rad , ak
ma budete vediet nasmerovat spravnym smerom.

Dakujem za Vasu odozvu

Odpoveď na refusetofail

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ  |  Visitor
  • 10 odpovedí
Na základe práva na výmaz sme tento príspevok odstránili.

Odpoveď na Zmazaný užívateľ

refusetofail  |  Visitor  |  Kosice
  • 2 odpovedí
Vdaka za vasu odozvu,

no ja som presvedceny, po precitani knihy pani Susan Barryovej, ze sa tupozrakost odstranit da. Verim tomu, ze mozgova plasticita funguje aj v tomto pripade a ze mozog sa da "preucit".

Kedze amblyopia patri medzi funkcne chyby oka, moj mozog potlaca vstup z praveho oka aby sa vyvaroval dvojitemu videniu.
Takze logicky ma napada, ze nebudem schopny odstranit tupozrakost, pokial nebudem vidiet ostro aj pravym okom.

Vas napad pouzit implantat sosovky som este nezvazoval, rozmyslal som skor nad operaciou LASIK. Kedze som dalekozraky, po odstraneni tejto refrakcnej vady by som sa teoreticky mohol pustit do odstranovania mojej funkcnej vady. Otazkou zostava, ci by to neviedlo k dvojitemu videniu, alebo by sa opat tupozrakost postarala o odignorovanie vstupu z oka.

Co si myslite o takomto postupe?

Nie som schopny akceptovat fakt, ze po 10 roku zivota sa to neda zvratit. Budem sa snazit po zbytok svojho zivota prijst na to, ako tento problem odstranit a verim tomu, ze sa mi to podari.

Vdaka za odpoved

Odpoveď na refusetofail

anonym  |  Visitor  |  Bratislava
  • 5 odpovedí
Dobrý deň,
svoje medicínske stanovisko na liečbu tupozrakosti som Vám napísala. Vo Vašom prípade sa hypermetropia určite nedá odstrániť Lasikom, ale len implantáciou vnútročoných šošoviek.
S pozdravom MUDr. Smorádková

Odpoveď na refusetofail

Katarína Žúborová  |  Visitor  |  Zilina
  • 1 odpovedí
Ahoj. Mám podobný problém ako vy a je mi lúto, že Vám nemôžem poradiť ako sa s touto diagnózou popasovať. Chcela by som však vedieť, či sa za ten rok niečo u Vás zmenilo, či podstupujete Vision Therapy a či cítite aspoň maličké zmeny. Dúfam, že áno. Veľmi sa mi páčil váš zanietený príspevok a taktiež prístup k tejto poruche. Budem Vám držať palce :)

Odpoveď na Lus

MUDr. Adriana Smorádková  |  Basic member  |  Oftalmológia  |  Bratislava
  • 13 odpovedí
Dobrý deň,

dnes už vieme do oka naimplantovať vnútroočnú šošovku a vyriešiť dioptrický problém, (prirodzene ak je to možné )oko sa aj mierne zapojí do funkcie a potom následne operujeme škúlenie.
Tupozrakosť sa nevylieči, ale tým, že budete mať v oku vyriešené dioptrie, tak často sa oko zapojí do pozerania tak, že oper. škúlenia ani nie je nutná. Pozrite si info na našej stránke, XXXXXXXXXXXXXXX
S pozdravom MUDr. Smorádková Adriana

Odpoveď na MUDr. Adriana Smorádková

Alexandra
Alexandra  |  Visitor
  • 1 odpovedí
Dobrý deň, mám 13 rokov a skúlim na ľavé oko smerom k nosu už od malička raz mi už operovali už to mám ovela lepšie.Nosím okuliare,ked ich mám na očiach tak mi nevidno,že škúlim,ale ked si ich dám dole tak áno.Veľmi mi to vadí.Boli sme u lekárky a ona povedala,že možem nosiť šošovky.Chcela by som sa opýtať,,keby som mala kontaktné šošovky či by bolo vidno,že škúlim?

Odpoveď na Alexandra

anonym  |  Visitor  |  Bratislava
  • 5 odpovedí
Dobrý deň,
okuliare musíte nosiť stále, inak bude oko naozaj škúliť. Kontaktné šošovky treba vyskúšať, len tak budete vedieť aká bude reakcia oka. Treba urobiť dobré vyšetrenie a zistiť, či máte dobré dioptrie a možno aj zvážiť operáciu škúlenia. Ak máte záujem kontaktujte MUDr. Fischerovú, ona je odborníčka na škúlenie. tel. č. : 0903154171
S pozdravom, MUDr. Smorádková, Očná klinika NeoVízia, Bratislava

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí