Doostrovanie u detí

Doostrovanie u detí

Babsi  |  Visitor  |  Trencin
Dobrý deň,
mám otázku: Mojej 3,5 ročnej dcére zistili na oboch očiach ďalekozrakosť s veľmi vysokými dioptriami, na jednom 7,75, na druhom 9,95, z čoho sme boli úplne šokovaní. Dieťa sa totiž doteraz vôbec neprejavilo, ani doma ani v škôlke. Pekne vyfarbuje, zmestí sa do čiar, jednoducho sme doposiaľ nespozorovali žiadnu odchýlku od normálu. Lekárka sa vyjadrila, že u malých detí je možné také doostrenie, že sa vada neprejaví. Pri takých vysokých dioptriách si to neviem predstaviť. Do očnej ambulancie sme sa dostali po preventívnej prehliadke u pediatričky, keďže dcéra nepomenovala niektoré obrázky. Pred vyšetrením v očnej ambulancii sme dcére počas troch dní aplikovali atropín. Boli sme aj na vyšetrení glykémie, ktoré dopadlo negatívne.
Chcem sa spýtať, či je možné, aby dcérine oči pri spomínaných dioptriách natoľko doostrovali, že sa vada doteraz nijakým spôsobom neprejavila.
Ďakujem.
S pozdravom
Martina
Pepas
Pepas  |  Visitor  |  Bratislava
  • 1 odpovedí
Dobry den,

tiez nam pred par dnami zistili rovnaku vadu, 4 rocny syn ma +7 na oboch ockach, bol to tiez pre nas sok, kedze kresli a dokonca uz aj cita pismenka bez problemov. Len sme si vsimli, ze zacal skulit na jedno ocko. Bola som hlavne prekvapena z toho, ze je dalekozraky, kedze som prave mala pocit, ze nevie zaostrit na televizor v dialke, teda som predpokladala, ze asi bude skor kratkozraky. Je to mozne ze aj pri dalekozrakosti zaostruje na dialku? Tiez by ma zaujimalo, ake nasledky to moze mat v buducnosti, ked ocko dorastie a ostanu mu +7, neviem si predstavit, ako asi vidi. Pri kratkozrakosti -7 ludia skoro nevidia chodit sami bez okuliarov, je toto nejak odlisne pri dalekozrakosti? Ked dorastie bude mat velke problemy s videnim?
Dakujem
S pozdravom
Petra
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmológia  |  Praha
  • 111 odpovedí
  • 45 Páči sa mi to
Dobrý den paní Petro,
vidění je u takového stupně dalekozrakosti horší jak na dálku, tak na blízko-na blízko je navíc velmi namáhavé.Pro děti je jejich horší vidění od začátku přirozené a dokáží se tomu tak přizpůsobit, že si toho nemusí všimnout nikdo.
Skutečně předpokládám, že aspoň z části dioptrií očíčka "vyrostou", ale patrně ne úplně.Nejmenší problémy s viděním bude mít mezi 10.-25.rokem věku, brýle musí nyní nosit jako prevenci tupozrakosti a později nejspíše kvůli šilhání.
S pozdravem
pavlina  |  Visitor
  • 3 odpovedí
Dobry den, ja mam 27.mesac.syna s DMO, ktory ma blede ocne nervy, pisu mu avaskulatura optickych tercov s bledym koloritom a mensieho papilar.diametra. Namerali mu dioptie na lavom aj pravom oku +2. Syn ma aj strabizmus. Chcem sa spytat ci sa da niako synovi pomoct k zlepseniu zraku dosledkom nedokrvenych ocnych nervov a co robit pri jeho dioptriach, ci je vhodne mu nasadit okuliare alebo niako inak to riesit. Chcela by som aby sa mu zrak nezhorsoval, pokial by sa mu nedalo ho zlepsit. Syn reaguje na nezvukove predmety a po stvornozky chodi sam po byte a vsetko si berie a o vsetko sa zaujima, lebo lekari sa ma pytaju ci vidi pride mi to akoby sa vlastne cudovali, ze vidi . Dakujem s pozdravom Pavlina
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmológia  |  Praha
  • 111 odpovedí
  • 45 Páči sa mi to
Dobrý den paní Pavlíno, rozhodně doporučuji pro zdravý vývoj vidění i posavení očí nasadit nošení brýlí a nějakou intenzivní zrakovou stimulaci-nejlépe Vám poradí a vyberou pomůcky v nějakém specializovaném stacionáři.
S pozdravem

Odpoveď na MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.

pavlina  |  Visitor
  • 3 odpovedí
Dakujem Vam za Vas nazor, a keby ste mi mohli pani doktorka poradit ako by som mohla synovi stimulovat zrak, pripadne kde by som mohla najst specialny stacionar, lebo nerozumiem co je stacionar? Ono asi take male deti neoperuju laserom aby odstranili dioptrie, vsak? Dakujem s pozdravom Pavlina
jana277  |  Visitor  |  Bratislava
  • 1 odpovedí
Dobrý deň. U 16-ročnej dieťaťa diagnostikovali strabizmus. Na obe oči vidí bez problémov, nie je nutná korekcia. Ako liečbu stanovili nosenie dioptrických okuliarov ( na obe oči +1), má ich skúšať nosiť čo najčastejšie, aby sa oči prispôsobili. Boli sme upozornení, že si na okuliare nemusí zvyknúť a bude treba ich odložiť. Zdá sa mi neprirodzené umelo ničiť zrak, byť potom odkázaný do konca života nosiť okuliare. Myslím si, že ak by si oči nezvykli, okuliare by dcéra odložila i tak by počas pokusov ich nosiť došlo k poškodeniu očí. Alebo sa mýlim? Neboli nám odporučené žiadne očné cviky - v tomto veku už nemajú význam? Ďakujem, Jana.
lusssy  |  Visitor  |  Bratislava
  • 9 odpovedí
  • 1 Páči sa mi to
ja mám strabizmus diagnostikovaný odmalička a túto liečbu mi stanovili od 14tich rokov, nakoľko som vraj už "stará" na klasické postupy (operácia,cvičenie)... týmto spôsobom mi škúlenie len zakryli zvonku, lebo pravdepodobnosť, že dioptriami, ktoré dieťa nepotrebuje sa strabizmus vylieči a oči si zvyknú dívať sa jedným smerom a neuhýbať je len malá... z estetického hľadiska je to fajn, ľudia sa vám neposmievajú, máte vyššie sebavedomie len problém po zložení okuliarov alebo šosoviek zostáva... dnes mám 22 a zrak totálne zničený doktorovou "zázračnou metódou" bez šošoviek, ktoré mi naordinoval už nedokážem normálne vidieť... všetko mám rozmazané, obraz mi uteká na všetky strany, nevidím čítať, nehrozí sa bez nich pohnúť z domu... raz som to skúsila lebo mi na vyšetrenie kázal prísť bez nich a takmer som autom po ceste pozabíjala pár ľudí... dobre si to premyslite, radšej by som skúsila iného lekára, ktorý sa pre vašu dcéru posnaží urobiť maximum a nie zvoliť najjednoduchšiu cestu
maca5011  |  Visitor  |  Nitra
  • 1 odpovedí
dobra den mame doma 3 rocneho synceka ktoremu dala ocna lekarka okuliare ale s tym ze boli sme tam 1krat pekne ho vysetrila vsetko jej povedal co mu ukazala aj s tymi pristrojmi mu pekne pozrela ocka ale predpisala nam atropinove kvapky ktore sme kvapkali 7 dni a potom sme isli na 8 den zas na vysetrenie....no to ho ale skoro vobec nevysetrila len mu pozrela jedno ocko ako takym svetiacim perom a mali sa jej tam rozplakal a viac mu nerobila nic ...dalanam dioptrije 0,75 na obe ocka do dialky ale nevieme podla coho zistila velkost tych dioptii ked mu ich neodmerala a sama nadavala pri vysetreni ze uz mu ich neodmere ked place tak nevieme ci mu mame tie okuliare davat alebo nie.....a este k tomu atropinu vsimli sme si u maleho oko sme mu dokvapkali ten atropin mali zacal ked pozera televizor skulit dovtedy to vobec nerobil v takych vecach somsi ho vsimala....dakujem...
anonym  |  Visitor  |  Bratislava
  • 5 odpovedí
Dobrý deň,
len na základe týchto informácií je ťažko sa mi vyjadriť, či dioptrie sú správne a tiež vysvetliť problém so škúlením. Všetko spolu súvisí a preto Vám odporúčam navštíviť MUDr.Fischerovú, odborníčku na detskú oftalmológiu, aj škúlenie, aby malého ešte raz vyšetrila a budete mať istotu. Č.t.: 0903 154 171.

S pozdravom MUDr. Smorádková, očná klinika NeoVízia

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí