Punkcia kolena

Punkcia kolena

zaneta
zaneta  |  Visitor  |  Bratislava
  • 3 odpovedí
Dobrý deň
ped pár dňami mi robili punkciu kolena po vykĺbení. už vyše týždňa som mala na nohe dlahu, urobili mi punkciu, mala som tam krv a naďalej mi nechali dlahu. Chcela by som spýtať že ako sa tam vlastne tá krv dostala a čo mám obiť aby sa mi tam tá krv už viac nedostala. Keďže lekár ma vôbec v tomto nepoučil a všade sa rozpráva iba o vode v kolene a vlastne ani neviem aký je medzi tým rozdiel. Keďže som tanečníčka, nemôžem mať dlho dlahu na nohe, prosím pomôžte mi.
Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem
Žaneta
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
jednalo se o vykloubení čéšky? Nebo snad celého kolenního kloubu ?
prim. Moster, Revmacentrum
zaneta
  • 3 odpovedí
v správe mám napísané že luxácia pravej pately. koleno mi blbom pohybe vyskočilo z jamky a na pohotovosti mi to naprávali.dali mi dlahu a povedali že je úplne v poriadku a že za 7 dní pôjde dlaha dole.ale po 10tich dˇnoch mi vyberali z neho krv.

Odpoveď na zaneta

• 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
krev v kolenním kloubu znamená, že došlo k přetržení závěsného aparátu čéšky kolenního kloubu. Kolenní kloub je nutno fixovat speciální bandáží s laterální pelotou, která zajistí zhojení přetržených tkání (5-6 týdnů doba hojení) a zabrání opakování vykloubení čéšky. Nedoléčené poranění hrozí opakovaným vykloubením čéšky (recidivující luxace) s nutností operačního výkonu.

Odpoveď na Revmacentrum®

zaneta
  • 3 odpovedí
ďakujem veľmi pekne. a ešte sa chcem spýtať že keď mi tú krv odťiaľ vybral dostane sa tam znova a znova bude musieť vyberať?alebo čo presne mám robiť preto, aby sa tá krv tam už nedostala.

Odpoveď na zaneta

• 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
kolenní kloub šetřit chůzí s pomocí francouzských holí, ohyb do 70 st., nosit ortézu

Odpoveď na zaneta

zaneta
  • 3 odpovedí
prepáčte, že ešte píšem.len by som sa ešte jednu otázku.aj včera aj dnes má bolí hrozne lýtko. včera to po chvíli od rána ustúpilo, no dnes to pretrváva až doteraz večera.bolí to skôr keď som v zpriamenej polohe, keď ležím, nebolí to. nestúpam na ú nohu, stači keď sa postavím a vtedy to strašne bolí. mám ísť čo najskôr k lekárovi? Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem

Odpoveď na zaneta

• 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
může se jednat u Vás o nebezpečnou žilní trombózu, která po fixaci končetiny může vzniknout. Doporučuji bez zbytečného odkladu se nechat u lékaře vyšetřit !!! Tedy čo najskôr. Držím palce.
Andrea  |  Visitor  |  Bratislava
  • 3 odpovedí
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, za akých podmienok sa vykonáva u detí punkcia kolena. Ide o môjho syna (5,5 roka) u ktorého už rok pretrváva opuch kolena. Liečba Brufen - pol roka, po bolestiach brucha momentálne len prírodné látky na zníženie zápalu a Wobenzym.Po roku kontrola (stav rovnaký - opuch, "voda v kolene", zápal, klky - Dg: JIA. Sme objednaní na hospitalizáciu na reumatologickú kliniku na "výber vody v kolene". Doteraz mu vyšli všetky testy z krvi a moču negatívne (vrátane RF, ASLO, špec.IgE, sedimentácia nezvýšená...). Zápal je vidieť len na SONO a pohľadom na opuchnuté koleno nad jabĺčkom a pod ním sa mu tvoria akoby tukové hrče z každej strany jedna. Od decembra sa k opuchu pridal aj kašeľ, v apríli zistil štvrtý ORL v poradí zanedbaný a neliečený zápal horných dýchacích ciest, momentálne stále kašle ale odhlieňujeme Solmucolom.
Rada by som sa spýtala, či u takýchto malých detí pomôže na zápal v kolene punkcia a následne lokálna korikoidná liečba, ako sa robí a či sa koleno vylieči. Alebo či mám dovoliť nasadiť mu liečbu Metotrexátom, ktorému sa už 2 mesiace bránim a nasadiť ho nechcem.
Ďakujem Vám.
  • 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
u dítěte jde o revmatický proces. Doporučuji se podrobit doporučené léčbě, protože revmatizmus může úplně zničit pohybový aparát.

Odpoveď na Revmacentrum®

• 3 odpovedí
Ďakujem za odpoveď, otázne u mňa je rozhodnutie (mám sa rozhodnúť ja ako matka) či vyskúšať punkciu kolena a lokálnu liečbu alebo metotrexát. A momentálne sa rozhodnúť neviem.

Odpoveď na Andrea

• 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
léčba Metotroxátem je léčba systémová u revmatoidního onemocnění. Punkce a lokální léčba kortisonoidy nic neřeší.
  • 3 odpovedí
Ďakujem za odpoveď pán doktor, len neviem, či diagnóza, ktorú stanovili je naozaj reuma. Zápal v kolene (bezbolestivý) trvajúci rok bez akejkoľvek zmeny, pričom všetky výsledky z krvi vrátane zápalových sú negatívne, CRP 0, sedimentácia 2/4. Kašeľ trvajúci pol roka - opäť všetky testy negatívne vrátane astmy a nereagujúci na liečbu (lieky na odhlienenie a astmu a brufén) a čo je u mňa podstatné - pozitívna mycoplasma pneumonia v krvi - už dva roky - zvyšujúca sa hodnota - od 13,5 po naposledy 17,5 pred rokom - bez liečby - že NAČO liečiť, veď hodnota je hraničná. A po roku ani nechcú zopakovať odber - že netreba. Preto mám pochybnosti o metotrexáte, ktorý sa podáva deťom len pár rokov a je to onkologický liek. Ďakujem za Váš čas.
  • 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
metotrexát je lék, který patří mj. do antirevmatik II. řady a ordinuje revmatolog. U pacienta ovšem musí být nasazena pro potvrzenou diagnózu. U opakujících se zánětů kolenního kloubu je nejvhodnější objektivní stanovení diagnózy z histologického vyšetření kloubní membrány.

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí