Je potrebná plastika ACL?

Je potrebná plastika ACL?

simona  |  Visitor  |  Presov
  • 1 odpovedí
DDobrý deň, mám 18 rokov a cca pred mesiacom a pol sa mi stál úraz pri lyžovaní, asi mesiac som nosila ortezu. Potom mi ortoped prikázal chodiť bez nej a urobiť denne tisíckrát vystretie a pokrcenie nohy v kolene. Predvčerom má operoval artroskopicky na jednodňovej ,extrahoval mi acl a zistil aj poškodenie menisku 1.stupna. Včera som bola na prevez a asi o sest dni mám ísť na kontrolu. Moje otázky sú: 1. Je potrebná plastika acl? Pretože názory sa líšia. Ak chcem mať koleno rovnaké ako pred úrazom a nechcem mat jazvu po harmstringoch ani nič podobne ktora možnosť je lepšia vaz po mŕtvom alebo syntetický materiál??? viem taktiež niečo o artroze zevraj pokiaľ tam ten vaz už nie je je riziko artrozy vecsie.. ?? Je to pravda? Ďalšia otázka je či môžem robiť aj iné cviky ako vystretie a ohnutie 1000 krát, ked má. Operoval len predvčerom. Dnes som skúšala doma bicyklovanie.. Ohnutie mi robilo dosť problém a potom po cvičení aj vystretie.. Nohu si stale obkladam ľadom. Môžem este niečo urobiť pre zotavenie kolená?? Nemôže sa mi šitie nejako uvoľniť alebo krvácať?? Ďakujem za odpovede.. :-)
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovedí
  • 11 Páči sa mi to
Zdravím,
po přetržení ACL je koleno těžce nestabilní. Lze stabilizovat l. čtyřbodovou kvalitní ortézou, 2. kvalitním svalovým korzetem, 3. plastikou vasz.
Bez stabilizace se opotřebí chrupavka a vznikna artróza.
ad 1. ortéza se musí nosit na všechny rizikové aktivity celoživotně, ad 2. svalový korze vydrží max. do 40 roku věku, ad 3. vždy vznikají menší i větší jizvy, ale koleno je trvale stabilní.
Vyberte si.
prim. Moster, Revmacentrum
simona  |  Visitor  |  Presov
  • 1 odpovedí
plastika asi vyhovuje najviac, ak sa da minimalizovat jazva, napr. plastika artroskopicky????
poskodeny meniskus prveho stupna znamena co pre mna? opravim to sama zivotnym stylom?

Súvisiace skúsenosti

Odborníci vo vašom okolí