Celková ruptura LCA a bočného väzu
Takže úraz sa mi stal zhruba pred mesiacom a niečo (konkrétne 27.5.) pri basketbale (hrám profesionálne cca 8 rokov). Predriblovala som céle ihrisko a pod košom na mňa čakala brániaca hráčka.Chcela som urobiť zmenu smeru avšak až príliš prudkú a pravé koleno mi vyskočilo von a zároveň aj naspäť.Necítila som však nejakú obzvlásť veľkú bolesť v porovnaní so zraneniami s členkami ktoré boli u mňa častejšie.Bolo to viac nepríjemné a hnusné ak to mám úprimne povedať a ostala som v šoku. Keďže som nebola schopná zápas dohrať išla som do šatňových spŕch a koleno chladila. Viac menej som vedela chodiť s pomocou spoluhráčkinej ortézy.O tri dni na to som išla na magnetickú rezonanciu po ktorej sa ukázala kompletná ruptura LCA. Šla som ku doktorovi (Dr. Kalanin v Košiciach) ktorý mi predpísal rigidnu ortézu a hneď vystavil papier na opéraciu do Šace k doktorovi Polanovi.Musím podotknúť že to viac menej sucho skonšatoval z nálezu z MR a nič viac menej ani neriešil.Keďže mám len 15 rokov rodiia sa mi snažili zohnať iného doktora (ku Polanovi by sme len na vyštrenie čakali dva mesiace) . To sa podarilo a o týždeň som sedela u doktora Hegera v Bratislave ktorý mi zistil aj rupturu bočného väzu. Vyjadril nutnosť plastiky LCA a konzervatívnu liečbu pre bočný väz, tiež predpísal druhú ortézu s nastavovaním sklonu ohybu po 10 stupňov a povedal ,že artroskopia nieje nutná. O to viac ma/nás prekvapilo keď na kontrole povedal ,že musím ísť na artroskopiu a plastiku v prípade nutnosti potom. Keďže som aktívna športovkiňa a ešte neplnoletá tak mi ju vrelo odporučil. Preto sa pýtam na váš názor na tú artroskopiu a plastiku ako takú,či je nutná resp ČO by mi asi robili a či by sa artroskopia nedala skĺbiť aj s plastikou. Ďakujem :)