v decembri podstúpim výmenu bedrového kĺbu v 3.štádiu artrózy.Mám 46 rokov, môžem dúfať, že sa zotavím natoľko, aby som sa mohla aspoň čiastočne vrátiť k môjmu koníčku a vášni- pešej turistike?Urobím čokoľvek v rámci pooperačnej rehabilitácie, aby som sa maximálne zotavila.Doteraz som pri turistike používala paličky na nordic walking, pomáhalo mi to pri chôdzi.Ešte stále si nie som istá, či mám túto operáciu podstúpiť.Je lepšie urobiť ju skôr alebo počkať?
Revmacentrum® | Basic member | Brno
1230 odpovedí
12 Páči sa mi to
Zdravím,
indikace k umělému kyčelnímu kloubu je vždy komplexní rozhodnutí mezi subjektivními potížemi pacienta, klinickým nálezem, nutností používání farmak a jejich účinku v korelaci s RTG nálezem s ohledem na věk.
RTG III. st. artrózy ještě vůbec nic neznamená. Neoperuje se rentgenový snímek, ale pacient.
Vzhledem ke stupni Vaší artrózy, věku, používání holí jen pro nordic walking, Vaší nerozhodnosti, zda postoupit operaci ano, či ne, bych (bez znalostí klinického nálezu a RTG nálezu a bližších indícií výše uvedených), volil ještě účinný konzervativní postup.
www.revmacentrum.cz
www.razovavlna.eu
Ďakujem za odpoveď, hoci ma ešte viac zmiatla,TEP-ku mi doporučujú aj kvôli tomu,že dlhoročne trpím artrózou celej chrbtice, obidvoch bedrových kľbov,začínajúcou artrózou kolenných kľbov,v máji 2008 som absolvovala operáciu herniu disku L3-4 a vzhľadom k tomu sa snažím chodiť bez indikovanej francúzskej palice,pretože som si potom zaťažovala len ľavú stranu a zhoršovalo mi to bolesti chrbtice.Moje diagnózy:poruchylumbálnych a iných medzistavcových platničiek s radikulopatiou
obojstranná dysplastická koxartróza
cervikalie,cervikobrachiálny syndróm obojstranne
pravostranná gonartróza
varixy oboch predkolení s chronickou venóznou insuficienciou a sekundárnou vaskulopatiou
omartróza pravého ramena II.-III.st.
dorzálne osteofyty C3-7
protrúzie a osteofyty L3-4-5-S1
Bolesti a problémy s chrbticou začali už na strednej škole, trpím a bojujem celý život,stále som sa snažila cvičiť a hýbať sa, udržať si váhu, hoci po operácii som trocha pribrala(7-8 kg) teraz sa to snažím schudnúť.denne užívam 1 tabletu Meloxanu,ascorutin, Novalgin p.p.,Mydocalm p.p. a pravidelne mi asi rok ortopéd predpisuje Chondrosulf, napriek tomu mám po1-2hodinovej chôdzi potom zvyšok dňa bolesti a ak chodím dlhšie, pridávajú sa nočné bolesti, ktoré mi nedajú spať.Dlhé roky cvičím jogu a udržiavať si pohyblivosť, ale tie bolesti ma už zdolávajú a už nevládzem ani cvičiť.Po dlhšom sedení sa zasa neviem postaviť.Ničí ma moja neschopnosť byť aktívnou, som odkázaná sedieť doma a po hodinovej prechádzke so psom zvyšok dňa kvôli bolestiam preležím, lebo nemôžem sedieť, buď stojím, chodím alebo ležím.Som ČID ale pripadám si ešte mladá na to aby som sa motala len po byte.III.st.artrózy mám na obidvoch kľboch, ale viac ma bolí len pravý a ten mi chcú meniť.JA chcem byť aktívna, chcem pracovať a chdiť do prírody, pretože sa bojím, že ak ostanem takto dlho, pribudne mi ešte aj nejaká psychiatrická diagnóza.Termím operácie sa blíži(nastupujem 6.12.09) a ja stále nie som rozhodnutá,či ju mám podstúpiť, pretože sa bojím, aby to potom nebolo ešte horšie.
Revmacentrum® | Basic member | Brno
1230 odpovedí
12 Páči sa mi to
Zdravím
operovat umělý kloub není problém. Umění je posoudït celkový stav pacienta, jeho prognózu a udělat tuto operaci v ve správný čas. To lze jen při opakovaném kontaktu s pacientem. Jiné rady jsou zcela teoretické.
www.revmacentrum.cu
www.razovavlna.eu
hrával som foodbal súťažne ešte po 40tke ale aj turistiku tenis lyžovanie a saunovanie plávanie asi 99tom som si na antuke natiahol trieslo bol som na rg a ort. mi povedal že mám koxartózu a ešte povedal že o 15rokov na ...Viac
Prihláste sa k odberu noviniek k zákroku Bedro - totálna endoprotéza klasická. Odoberajte najnovšie diskusie, skúsenosti pacientov a fotky pred-po. Odber môžete kedykoľvek zrušiť.