Čo je to krátkozrakosť? Čo je to myopia?
Krátkozrakosť (myopia)
(Diskusia k téme Laserové operácie očí)
Visitor
Odosielanie
Krátkozrakosť je slovenský názov pre myopiu. Ide o mínusovú dioptrickú chybu. Krátkozrakosť sa koriguje rozptylkami - dioptrickými sklami so znamienkom mínus (-). Pri krátkozrakosti je oko príliš dlhé. Zalomené lúče z diaľky sa stretávajú pred očnou sietnicou. Krátkozraký človek vidí zle na diaľku. Určitou výhodou je, že vidí bez okuliarov dobre na blízko. Krátkozrakosť do cca -10 dioptrií môžeme korigovať laserovými zákrokymi. U vyšších chýb sú lepším riešením nelaserové zákroky typu ICL.
U ľudí po 50. roku je niekedy lepším riešením nelaserový zákrok typu RLE alebo PRELEX.
Visitor
Príspevkov: 1
Dobry den, prosim Vas chcela by som sa opytat ake najnizsie dioptrie je mozne upravovat laserom? Na jednom oku mam 1,5 a na druhom 3. Taktiez by som chcela vediet co treba splnat aby sa mohla tato operacia podstupit a ako dlho trva liecenie? Dakujem za odpoved.
S pozdravom
Jana
Premium member
Oftalmológia
Príspevkov: 2
Dobry vecer,
vseobecne sa doporucuju laserove operacie pri refrakcnej chybe nad 1 dioptriu, prihliada sa pritom aj na prip. pridruzenu cylindricku chybu, ktora sa odlaseruje spolu s nou. Metody su rozne, pri takychto nizsich dioptriach su v podstate vyhovujuce vsetky dostupne laserove metody. Na nasom pracovisku preferujeme operacie pomocou femto-sekundoveho laseru, ktorych vyhodou je rychla rehabilitacia videnia, jednoduchsia regeneracia a v neposlednom rade minimalne pooperacne tazkosti. Podmienkou pre podstupenie operacie je absolvovat dokladne predoperacne vysetrenie aj s rozkvapkanim, pred ktorym vysadite kontaktne sosovky na min. 1 tyzden. Neuvadzate vek ani ci ste nositelkou sosoviek. Viac informacii o nasom pracovisku najdete na stranke www.neovizia.sk. Na vysetrenie je nutne sa objednat telefonicky alebo mailom cestou recepcie.
S pozdravom, MUDr. Miriam Zahorcová, Očná klinika NeoVízia Bratislava
Visitor
Príspevkov: 1
Dobrý deň, chcela by som vedieť koľko by asi cca stála operácia, keď mám dioptrie -5 a -6 a poisťovňu mám Dôveru. A ešte by som chcela vedieť, či dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek pri mojich dioptriách môže dopomôcť k zhoršeniu. Ďakujem.
Visitor
Príspevkov: 11
Dobrý deň, cena NeoLasik HD s použitím femtosekundového laseru je na našej klinike NeoVízia Bratislava 990 Eur za jedno oko. Máte stredný typ krátkozrakosti, kde sa už neodporúča zákrok LASEK. Poisťovňa neprepláca zo zákroku žiadnu sumu. Dlhodobé nosenie KŠ postupne vedie k výraznému pocitu sucha v očach a ku vzniku syndrómu suchého oka. Po 5-10 rokoch nosenia KŠ pacienti prestávajú tolerovať KŠ práve pre rezanie, začervenanie a dyskomfort v očiach.
S pozdravom MUDr. Adriana Smorádková, očná klinika NeoVízia Bratislava